Hakkında
XVII.yüzyıl'dan XX. yüzyıl'a Peşrevler, Saz Semaileri, Sirtolar...

Orkestra hakkında
Orkestra, eserlerin anlatım zenginlikleri bütün incelik ve güzelliklerini gösterip tanıtmak, eserlerin ruhuna inerek onu dile getirmek, esere hayat vermek ve notaların ardındaki anlamı ortaya koyarak müziği anlaşılır kılacak biçimde seslendirmek üzere kurulmuştur.
İstanbul Klasik Türk Müziği Orkestrası nisan 2005'de çalışmalarına başladı. Nevzat Sumer yönetimindeki orkestra Türk Müziği'nde "saz eseri" adı verilen metinler arasından kırk sekiz eseri filolojik çözümleme yöntemiyle çalıştı. Ekim 2005'de ilk konserini verdi. Konserler 2008 Nisan ayına kadar devam etti. Bugün orkestranın, 6 CD' den oluşan elimizdeki belirli sayıdaki ve satışı olmayan albümü; yurtiçi yurtdışı kütüphanelere, araştırma merkezlerine, ders olarak dinletilmek üzere konservatuvarlara kültüre ve müziğe hizmet amaçlı gönderilmektedir..
İlerleyen zamanlarda orkestra müzisyenleri, Nevzat Sümer'in aşağıda tanımladığı kuruluş amacı doğrultusunda çalışmalar yapmışlardır. Edindikleri tecrübelerle, yeni orkestralar kurmuşlar ve bireysel icralarında da yansıtmışlardır.
Türk Müziği'ni korumanın kültürümüzü de korumakla eş değer olduğunu belirten Nevzat Sumer, İstanbul Klasik Türk Müziği Orkestrası'nın kuruluş amacını ve çalışmaları şöyle tanımlıyor;
"Kültürün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması görevinin de gereği olan bu çalışmalar alınacak sonuçlar bugünün yaşayan Türk Müziği'nin nitelikli bir biçimde öze kaynağa ve sisteme dayalı olarak yaratılmasının yolunu açacağı düşüncesini taşımaktayız. Türk müziğinin ilerlemesi ve gelişmesi yolunda öze bağlı bir çıkış sağlamak gerçek değerini gözler önüne sermek kimliğini arayan yetenekli Türk gencine yol göstermek kendi öz müziğimizin gelişmesini hedefleyen müzisyenlerimize milli ve evrensel müziğimizin kapılarını aralayabilmektir."

Kültürümüzün önemli bir parçası olan Türk Müziği bize atalarımızdan kalmış zengin bir hazinedir. Geçmişteki ustalarımız müziğimizi dantela gibi işlemişler ve klasik müziği oluşturan derin bir anlatıma sahip değerli eserler üretmişlerdir. Asırlardan beri var olmuş olan musikimiz tarihi süreç içinde asli karakteri çerçevesinde yenilene ilerleme ve gelişmeye açık olan makamsal bir müzikti,r Onu anlayabilmek yeni bir çaba gerektirmektedir.
İstanbul Klasik Türk Müziği Orkestrası'nın amacı Klasik eserlerimizin taşıdığı duygu , düşünce renk anlatım ve karakteri bütün derinliği yüceliği ve inceliği ile dinleyiciye sunabilmektir. Aksi halde icralar etkisiz kalmaktadır.
Orkestranın amaçları arasında bestekarın eserindeki anlamları belirsizlikten kurtarmak ve aydınlığa çıkarmak, çıkacak çeşitli anlamlar arasından seçme yaparak gerçek anlama ulaşmak, bütün bunların arasından eserin hakikatini yansıtan en iyi yoruma ulaşma çalışmaları yer alıyor.
Notayı doğru çalmakla eserin ifade edilmiş olamayacağı açıktır. Bir müzik eserinin notası ne kadar titizlikle yazılmış olursa olsun, ifade unsurlarına ait işaretlerle anlaşılır olsun, müziğin ruhunu işaretlemek olanaksızdır. Çünkü bir müzik parçası tanımlanamayan gizli ögeler taşır. Eserdeki anlatım zenginlikleri , incelik, güzellik, eserin bütün gizleri, yapısı, örgüsü, bestecinin kişiliği, ne demek istediği, ruh hali gibi gizli ögelerin gerçekleştirilmesi ancak eserin doğrulukla yorumlanmasına bağlıdır. İcracının sezgisi önemli bir rol oynamaktadır. Bunun için önce öz müziğimizi anlamak gerekir .Eserin yapısını kavramak bestecinin duygularını ve eseri anlamak algılamak eserin ruhuna inerek onu dile getirmek ve müziğe can katmak icracıya düşen görevlerdendir.
Eserler dikkatle ele alınarak teknik ve müzikal analizden geçirilip psikolojik yönden de derinlemesine incelenmiştir. Eser ve bestecinin bütün boyutuyla kavranmış olması esas alınmıştır. Notalar yeniden yazılarak kullanıma hazır hale getirilmiştir. İcrada birlik sağlamıştır.
Necdet Sumer'in ifadesiyle Orkestra;
Nevzat Sumer yönetiminde, Türk Müziği'nde "saz eseri" adı verilen metinler arasından kırk sekiz eseri filolojik çözümleme yöntemiyle ele almıştır. Filolojik çalışma öncelikle doğru (aslına uygun) metne ulaşmayı amaçlar. Yöntemi ise, tarihsel süreçlerde oluşmuş metinleri karşılaştırmak, eksik yerleri tamamlamak, aslına uygun olmayan eklentileri saptayıp bozuk metinleri düzeltmektir. Filoloji denince esas olarak yazın metinleri üzerinde yapılan çalışmalar anlaşılır.
Burada ise söz konusu olan metinler müzik metinleridir; Özel olarak da Klasik Türk Müziği çalgıları için yazılmış (enstrümantal) metinlerdir. Orkestra 300 yıllık bir dönemi yansıtan eserleri incelemiş ve seslendirmiştir..Bu çalışmalar Klasik Türk Müziği üzerinde estetik etkiyi evrensel boyuta taşımanın gerekli bir ön aşamasıdır. Filolojik yaklaşımın sonuçları kağıt üzerinde bırakılmayıp uygulamaya aktarıldığı, seslendirilerek örneklendirildiği için çok daha büyük bir önem taşımaktadır.